la-

Way of Life van spreker en schrijver Jelle Derckx: gooi je TV de deur uit, lees een boek

Jelle Derckx
Share

In this Article

Voor de rubriek Way of Life interviewen we succesvolle bloggers en ondernemers over hun manier van stijlvol, bewust en duurzaam leven. We spraken Jelle Derckx (32): acteur, ondernemer en eigenaar van de succesvolle blog Growthinkers.

Tekst: Talita Kalloe | Fotografie: Instagram van Jelle

Je kunt Jelle gerust expert noemen als het op een minimalistische en bewuste levensstijl aankomt. Hij houdt er een succesvolle blog over bij en spreekt regelmatig voor grote groepen mensen om hen te inspireren en te motiveren. Begin juli schreef hij nog een mooi artikel in het Parool naar aanleiding van zijn rol bij de lancering van de nieuwe documentaire ‘Minimalism: A Documentary About the Important Things’. Het moge duidelijk zijn: wij zijn een beetje fan van Jelle. De manier waarop hij zijn woorden uitkiest is altijd treffend en op de één of andere manier zet hij je iedere keer weer even aan tot denken. We vroegen Jelle naar zijn manier van leven en naar wat waardevolle tips voor een bewuste levensstijl.

Ha Jelle, iedereen heeft een verhaal dat je maakt tot wie je vandaag bent. Wat is die van jou?

“Vijf jaar geleden zat ik op een punt in mijn leven waarop ik me afvroeg: wat wil ik nou eigenlijk? Ik besloot te reizen door Brazilië en leerde daar een nieuwe cultuur kennen en een aantal belangrijke levenslessen. Ik lees graag en in die periode las ik een boek dat mijn leven veranderde: Denk groot & word rijk van Napoleon HillIk leerde hoe ik negatieve gedachten om kon zetten naar positieve. En toen besefte ik dat ik me te veel zorgen maak om niks en ik die zorgen kon veranderen naar constructieve gedachten. Na mijn reis besloot ik Utrecht te verlaten en – zoals vaak bij een verhuizing – werd ik me ineens bewust van hoeveel spullen ik had. Het werd tijd om op te ruimen. Zowel fysiek als mentaal. En zo kwam ik al snel bij het minimalisme uit: meer doen met minder.”

jelle derckx

Wat betekent een bewuste levensstijl voor jou?

“In mijn werk draait alles om bewustzijn. Ik probeer altijd stil te staan bij wat ik heb, wie ik om mij heen heb en daar dankbaar voor te zijn. Maar bewustzijn is ook tijd investeren. In jezelf, in je eigen persoonlijke ontwikkeling en echt na te denken over jezelf en je eigen keuzes en gewoontes. En dan is het de kunst om daar vervolgens ook echt iets mee te doen. Dat is vaak the hard part dus daar probeer ik mijn bijdrage in te leveren. Door tips te geven en mensen te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. In hun werk en in hun dagelijks leven.”

In hoeverre ben je bezig met duurzaamheid?

“Ik juich het toe, probeer er op mijn manier ook zeker naar te handelen maar ik mag er eerlijk gezegd nog wel iets meer tijd in investeren. Ik denk wel dat het meer gestimuleerd mag worden door duurzame producten wat betaalbaarder te maken. Duurzaamheid is wat mij betreft een heel omvangrijk begrip. Gezond en bewust leven valt daar voor mij bijvoorbeeld ook onder. Daarmee verleng je niet alleen maar je levensduur (als het goed is)  maar ook je kwaliteit van leven.”

 Je houdt van lezen. Wat is het boek dat jouw leven veranderde?

“Ik noemde ‘m al even: Denk groot & word rijk van Napoleon Hill. Daarvan leerde ik dat negatieve gedachten nergens goed voor zijn. Door ze te herkennen kun je ze omzetten en altijd streven naar die positieve spark. Nog een belangrijk boek voor mij: ‘Deep Work, rules for focussed succes in a distracted world’ van Cal Newport. Schrijven is leuk, maar af en toe ook zwaar. Je moet je er soms echt doorheen zwoegen. Dit boek heeft mij echt geleerd hoe ik mijn werk kan omarmen en me daar aan één stuk door op kan blijven concentreren. En als laatste tip: The Five Minute Journal. Door iedere dag antwoord te geven op vijf vaste vragen, focus je je op alle positieve punten die je op een dag hebt meegemaakt. Echt een aanrader!”

five minute journal

Er zijn ook een aantal apps waar je bij zweert. Welke zijn dat?

Balanced – een app die helpt om je gewoontes aan te pakken die je graag wilt doorbreken. Bijvoorbeeld wanneer je het voornemen hebt om minder alcohol te drinken, of minstens iedere dag iets positiefs voor jezelf op te schrijven. Via de app kun je iedere dag bijhouden of je je eraan gehouden hebt. Mij heeft het bijvoorbeeld geholpen om meer te gaan sporten en dat ook daadwerkelijk vol te houden. Nog een app: Way of Life (hoe toepasselijk). Deze app is op hetzelfde principe gebaseerd, maar is wat accurater in de statistieken. Ik kan deze apps zeker aanraden als je klaar bent om te breken met oude gewoontes.”

Welke tips zou jij meegeven om een start te maken met een betere manier van leven en werken?

  • Begin met jezelf af te vragen waar je tijd heen gaat en bepaal vervolgens of dit waardevolle tijdsbestedingen zijn
  • Probeer eens een week te doen zonder smartphone
  • Probeer niet direct te streven naar geluk, maar eerst bevriend te raken met wie je bent
  • Verrijk je geest. Gooi je televisie de deur uit en besteed je tijd met het lezen van boeken

Dank je wel Jelle. En dan de hamvraag: wat is jouw favoriete Soul Store?

“Heel eerlijk: als minimalist koop ik eigenlijk heel weinig. En als ik shop, ga ik echt voor producten met kwaliteit zodat ik er lang mee kan doen. Ik vind het dan ook niet erg om er iets meer geld aan uit te geven. Maar als ik moest kiezen, dan is mijn favoriete Soul Store toch wel de boekenwinkel Waterstones (in Amsterdam en Engeland). Hier proef je in één van de weinige winkels nog echt de liefde en passie voor boeken – wat mij betreft hebben we daar veel meer van nodig. Ik ben ook regelmatig te vinden in koffiezaakjes. Mijn favoriet is Bar Brå in Amsterdam. Ze zijn daar echt bewust bezig met wat ze maken en serveren. Dat kan ik waarderen.”

Jelle Derckx

Goed nieuws! Vanwege grote belangstelling wordt de documentaire ‘Minimalism: A Documentary About the Important Things’ op 4 september nogmaals vertoond mét een lezing van Jelle. Ook is er een Q&A met Zoë van Moderne Hippies en Merel van de Groene Meisjes. 

LEES OOK

Het verhaal van Merel van de Groene Meisjes: over duurzaam eten, denken en dragen

… Hoe Cashmyra in drie stappen haar kledingkast met 76 kledingstukken terugbracht naar 38 stuks

Conscious consumerism -

Wist je dat je ook duurzame en bewuste keuzes kunt maken tijdens het online winkelen? Van duurzame verzendopties tot het supporten van lokale, duurzame en zelfstandige winkels en merken: ontdek onze beste tips. 

bewust winkelen online
Next Articles

Zo worden de sojakaarsen van Brandt gemaakt

Loop een soul store binnen en grote kans dat je daar de natuurlijk sojakaarsen van Brandt tegenkomt. De kaarsen van Brandt zijn gemaakt van natuurlijke sojawas en etherische oliën. Ze

Hoe maak je een bewuste én duurzame keuze in supplementen?

Wat is nu eigenlijk de best opneembare vorm? Wat maakt een supplement echt goed? En hoe maak je daarin ook nog eens een duurzame keuze? We vroegen gezondheidswetenschapper en orthomoleculair therapeut Désiree Domacassé naar context en tips voor een bewuste keuze in supplementen.