Interviews, Winkels

Waarom we op slag verliefd werden op het werk van deze beginnende kunstenares

“Building a conscious generation, one soul at a time”, lazen we op haar Instagram. We wisten meteen dat we ons over gelijkgestemdheid geen zorgen hoefden te maken. En na onze ontmoeting werd het alleen nog maar meer duidelijk: hier gaat iets moois uitkomen. Myrthe Oostenbach (24) is kunstenaar én wereldverbeteraar. In samenwerking met Soulstores maakte ze de prachtige limited edition “Wild heart”. Hoog tijd om jullie kennis te laten maken met deze bijzondere dame.

Tekst: Talita Kalloe

Ha Myrthe, hoe zou je jouw werk zelf het beste omschrijven?

“Organisch, intuïtief en vrouwelijk. In mijn werken staat de vrouw eigenlijk altijd centraal. Sterke vrouwen die niet bang zijn om hun kwetsbaarheid te laten zien; vrouwen waar je naar kan blijven kijken. De oplettende kijker zal een voorliefde ontdekken voor Afrikaanse vrouwen. Hun gelaat en ranke lichaamsbouw staan voor mij symbool voor kracht en kwetsbaarheid.”

Staat jouw hele werkweek in het teken van schilderen?

“Schilderen is voor mij een manier van mezelf uiten en dit kan ik op iedere moment doen. Maar in mijn dagelijks leven run ik samen met Kiymet Schipper een eigen bedrijf ‘Follow your Sun’. Wij ontwikkelen workshops en lessen voor kinderen en volwassenen waarin we ons focussen op de talenten die ze van nature hebben. Daarin richten we ons niet alleen op het individu, maar verbinden we het kind of de persoon met de wereld. Wat is hun plek en betekenis op deze wereld? En hoe dragen ze dit uit? Dit element – één zijn met de wereld om je heen – zie je ook terug in mijn kunst.”

myrthe oostenbach

En als je dit nu toepast op jezelf, hoe sta jij in verbinding met de rest van de wereld?

“Mijn missie is om mensen te inspireren en aan te moedigen meer in contact te staan met zichzelf, met elkaar en met de wereld om je heen. Voor mij gaat het erom dat je helemaal omarmt wie je bent. Zo vind ik dat vrouwen mogen omarmen dat ze verschillende archetypes zijn. We hebben allemaal het kwetsbare kind, de sensuele vrouw, de zorgzame moeder en de creatieve geest in ons. Juist die diversiteit maakt je een rijk mens. In mijn werk ligt het focuspunt dan ook op de vrouw en dan met name in haar krachtige houding en uiterlijke kenmerken die haar kracht versterken, zoals het haar.”

Natuur is ook een terugkerend thema in jouw werk, waarom is dat?

“De aardse en natuurlijke elementen in mijn werk staan symbool voor de natuur in jezelf en de connectie tussen mens en natuur. Door terug naar je eigen kern te gaan, kun je de meest krachtige versie van jezelf worden. Zo is schilderen voor mij altijd een manier geweest om te ontspannen en even afstand te kunnen nemen van alle commotie in het dagelijks leven. Mezelf uiten door middel van creatie is iets wat ik echt nodig heb om daarna weer verder te kunnen. Ik werk ook graag met Oost-Indische inkt. Acryl vind ik ook fijn. Maar dat is vrij veilig, je kunt namelijk je fouten wegwerken. Oost-Indisch inkt heeft een soort organische flow. Het zet me op scherp en dan ben ik heel erg in het moment. Zo kan ik mezelf ook verbazen met mijn eigen werk en kleine imperfecties juist waarderen.”

Voor Soulstores creëerde je de print Wild Heart. Hoe zien we jouw stijl hierin terug?

“De samenwerking met Soul Stores was een verademing! Het proces was een fijne uitwisseling van inspiratie en ruimte om te creëren. Mijn stijl ligt heel dicht bij die van Soulstores, dus de print is een afspiegeling van zachte vrouwelijkheid, krachtige natuur en eenheid geworden. Het hartvormige blad staat symbool voor de liefde en bezieling van waaruit de vrouw leeft. En de inktvlekken zijn een knipoog naar het logo van Soulstores en naar ongerepte schoonheid.”

De print Wild Heart schilderde Myrthe exclusief voor Soulstores. Ben jij verliefd op de print en wil je ‘m zelf ook hebben? De gesigneerde originele print inclusief lijst en een gelimiteerde oplage digitale prints (A3) zijn hier exclusief te koop via Soulstores. Mail ons bij interesse naar hallo@soulstores.com.

www.myrtheoostenbach.com