la-

Dainahara Polonia over duurzaam leven: “Het is een reis en soms moet je een doodlopend weggetje in”

bewust winkelen
Share

In this Article

Voor de rubriek Way of Life interviewen we succesvolle bloggers en ondernemers over hun manier van stijlvol, bewust en duurzaam leven. Maak kennis met Dainahara Polonia, city blogger en oprichtster van Explore Utrecht over haar manier van bewust winkelen en duurzaam leven.

Naast haar baan runt Dainahara één van de bekendste Utrechtse blogs: Explore Utrecht. Daarop brengt ze al het moois (en lekkers) wat Utrecht te bieden heeft bij elkaar. Het verkennen van de nieuwste hotspots is haar passie en dit deelt ze maar al te graag met haar lezers samen met een team van City Experts. We vroegen Dainahara naar haar favoriete soul stores, en naar haar – zoals ze het zelf zo mooi zegt – reis naar een bewuste en duurzame levensstijl.

Ha Dainahara! Wat betekent duurzaamheid voor jou?

‘Voor mij betekent het bewuste keuzes maken. Weten wat voor impact mijn keuzes hebben op de wereld. En dan hoeft het niet eens te gaan over wereldzaken, maar gewoon dichtbij huis. Bijvoorbeeld bewust winkelen bij particulieren in plaats van grote ketens. Kleine winkels maken ook bewuste keuzes omdat ze willen dat hun product of dienst past bij hun idealen en natuurlijk hun klanten. Ik vind winkelen het leukst als ik iets over het product te weten kom. Hetzelfde geldt als ik ga eten in restaurants. Waar doen zij inkopen? En waar kan ik het beste mijn wekelijkse boodschappen halen? Hierdoor ben ik jaren geleden veel minder gaan winkelen bij grote ketens en supermarkten. Ik blijf liever dichtbij huis.’

Waardoor ben je bewuster gaan letten op wat je koopt en eet?

‘Door mijn allergieën. Ik krijg bijna overal last van en wilde gaan onderzoeken waaraan dat lag, dus ben ik een eliminatie dieet gaan volgen. Hieruit bleek dat ik allergisch ben voor onder andere uien en melk. Ik ben veel minder vlees en vis gaan eten omdat ik door het dieet ook meer kennis krijg van het effect van vlees en vis op het lichaam en de darmen. Daardoor ben ik ook gezondere keuzes gaan maken en bij biologische winkels vlees en groenten gaan kopen. Ook koop ik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. En omdat ik een gevoelige huid heb, ben ik gaan detoxen en gebruik ik nu alleen het nodige voor mijn huid.’

Lees ook: zo kun je je beautyroutine verduurzamen

Waar let je op bij het kopen van kleding? Welke duurzame merken zijn favoriet? 

‘Ik koop graag kleding bij kleine zaken in Utrecht. Ik moet eerlijk bekennen dat ik destijds niet speciaal duurzame merken kocht. Ik voer het door op een andere manier. Zo probeer ik zo min mogelijk bij grote ketens te kopen. Geld kun je maar een keer uitgeven en ik koop liever kwaliteit. Ik heb hele mooie items in de kast, die ik al jaren met veel plezier draag. En dat is voor mij belangrijker dan veel kleding hebben. Omdat nu winkeleigenaren ook meer bewuste keuzes maken, is het voor mij makkelijker geworden om ook gerust iets te kopen op aanraden van iemand anders. Ik koop veel bij Daens en Vollers386 en ik kom ook graag bij Livstores en Bern. Bij Vollers386 heb ik laatst een mooi merk ontdekt. Voor de rest ben ik fan van Filippa K.’

Leuk weetje: Dainahara liep ook mee tijdens onze Guided Sustainable Shoppingtour waarin we al haar favoriete winkels op de Voorstraat en de Twijnstraat bezochten.

[envira-gallery id=”11761″]

Duurzaam, bewust winkelen én stijlvol leven kan samengaan, maar is niet altijd even makkelijk. Hoe ga jij hiermee om?

‘Ja, ik shop ook wel eens bij de H&M. Daar mag ik wel alleen iets van de trendcollectie kopen. Duurzaamheid betekent namelijk niet dat je suf en saai gekleed door het leven moet gaan. Ik zie het meer als een reis, de bestemming is duidelijk maar soms moet je een doodlopend weggetje in. Gezichtsproducten zijn ook best duur. Ik heb nu een super merk ontdekt voor gezichtsproducten: happy hippie uit Amerika. Inmiddels weet ik ook waar ik moet winkelen als ik op zoek ben naar producten van goede kwaliteit.’

Waar haal jij je inspiratie voor een duurzame levensstijl vandaan? Kun je wat tips geven?

‘Via Soulstores natuurlijk! En ik volg een aantal duurzame merken en communities op instagram, zoals Goop en Wellengood. Mijn tip: sta ook open voor de suggesties van winkeleigenaren. Lees blogs over duurzaamheid. Ga op zoek naar iemand die een voorbeeld kan zijn en waar je vragen aan kunt stellen. En begin klein. Je kunt op zoveel vlakken duurzaam bezig zijn, kies daar één van en verdiep je in de materie.’

Nog onontdekte merken of pareltjes van winkels of restaurants waar we écht meer van moeten weten?

‘Haha ja, en die kan je allemaal vinden op Explore Utrecht. Laatst ben ik bij het Japanse restaurant Don Kounosuke aan de westerkade geweest. Mooie traditionele gerechten, relaxte sfeer en zeer goede bediening.’

Kun je een verhaal noemen achter een product, winkel of inspirerende ondernemer dat je is bijgebleven?

‘Ooh, daar kom ik door mijn blog zoveel van tegen. Passie vind ik mooi! Dan moet je denken aan gedreven ondernemers bij winkels als Vollers386, Livstores en Daens. Maar ook bijvoorbeeld het Lindenhof, waar je boodschappen kunt halen of toegestuurd krijgen. Mensen die geloven in hun concept en dit op een zeer enthousiaste manier kunnen overbrengen. Daar word ik blij van.’

Ontdek Vollers386 en Livstores op de Oudegracht en Twijnstraat in Utrecht 

Conscious consumerism -

Wist je dat je ook duurzame en bewuste keuzes kunt maken tijdens het online winkelen? Van duurzame verzendopties tot het supporten van lokale, duurzame en zelfstandige winkels en merken: ontdek onze beste tips. 

bewust winkelen online
Next Articles

Hoe maak je een bewuste én duurzame keuze in supplementen?

Wat is nu eigenlijk de best opneembare vorm? Wat maakt een supplement echt goed? En hoe maak je daarin ook nog eens een duurzame keuze? We vroegen gezondheidswetenschapper en orthomoleculair therapeut Désiree Domacassé naar context en tips voor een bewuste keuze in supplementen.