la-

Minimaliseer je kledingkast: hoeveel chilltruien heb je nodig?

Share

In this Article

Cashmyra Rozendaal (25) heeft een duidelijke visie: door de hoeveelheid spullen in haar directe omgeving te beperken, blijft er meer ruimte over voor andere zaken. Less is more. En speciaal voor Soul Stores deelt ze met jullie hoe ze 76 items in haar kledingkast terugbrengt tot 38 stuks.

Tekst en fotografie door Cashmyra Rozendaal

Als ik ga opruimen — in de zin van dingen de deur uitgooien en niet alles in een kast proppen — moet dat natuurlijk wel in een lekkere vibe gebeuren. Vers kopje koffie, een stapel koekjes en een fijn muziekje dragen daar perfect aan bij. 38 kledingstukken de deur uit doen. Ik riep heel stoer dat dit makkelijk zou zijn. Maar hoe pakt dat uit in de praktijk? Daar gaan we: de grote opruiming!

Gewapend met twee grote zwarte vuilniszakken en een papiertje voor turfstreepjes, ging ik aan de slag. De eerste twintig streepjes stonden al snel op papier. Ik loop al wat langer met dit opruimplan rond, dus in mijn hoofd had ik al wel van een aantal dingen afscheid genomen. Versleten shirtjes, kriebelvesten en miskopen – ze gingen zo de zak in.

Mijn allereerste dure broek

Ik was binnen een kwartier over de helft. Dat ging goed, maar toen de rest nog. Vier paar jeans zijn echt wel voldoende. Maar stiekem ben ik wel gehecht aan mijn allereerste dure broek met fijne boyfriendfit. Ik draag de broek bijna niet meer en wilde deze vrij rigoureus in een zak gooien. Maar toen ik ‘m nog eventjes snel aandeed, bleek dat emotieloos in een zak gooien toch nog een hele opgave. Hetzelfde geldt voor het grijze jasje met de toffe details (ja, ik mag mijn blouse wel eens strijken, ik weet het). Die hangt vooral aan mijn kledingrek te hangen en als ik deze dan weer een keer aandoe denk ik toch bij mezelf: ja, dit heeft wel wat. Je kent het wel.

IMG_3718

Hoeveel chilltruien heb je nodig?

In die zin vraag ik mijzelf ook wel af of ik minder populaire kledingstukken niet vaker ga dragen als ik minder keuze heb. Aan de andere kant zijn kledingstukken ook niet voor niets minder populair. En hoeveel chilltruien heb je eigenlijk nodig in je leven? Ga ik voor donkerblauw, grijs of een gebreide? Ze zijn alle drie niet erg charmant, maar wel zeer noodzakelijk.

De eeuwige twijfelaar

De muziek die ik had opgezet om in een lekkere opruimvibe te komen, begon steeds dreigender te klinken. En bij de laatste acht kledingstukken loop ik inmiddels met mijn handen in het haar heen en weer tussen de zakken, mijn ladekast en kledingrek. Oh, dit toffe T-shirt met die bretels er op. Ik vergeet veel te vaak dat ik deze heb. Het is ook zo’n klein propje als ik het opvouw. Maar hé, eigenlijk draag ik het niet vaak genoeg. Dus dan gaat ie een zak in. Of toch niet? Als eeuwige twijfelaar voelde het eigenlijk wel heel prettig om knopen door te hakken. Maar of het makkelijk was? Allerminst.

IMG_3761

Heb ik nu te weinig?

Waar ik vooral bang voor ben is dat ik na een tijdje verveeld ga raken door de beperkte hoeveelheid kleding die ik over ga houden. Aan de andere kant draag ik nu vrij regelmatig dezelfde outfits omdat ze tof én comfortabel zijn. Misschien is dat wel de juiste eis aan mijn kleding voor de toekomst. Het voelt wel heerlijk luchtig om mijn kledingrek een stuk leger te zien. Maar eerlijk toegegeven: ik ben me heel erg aan het inhouden om niet in te gaan op de vijftig procent sale van een van mijn favoriete merken. Al brengt een lege kledingkast wel een mooie bijkomstigheid met zich mee: een minder lege portemonnee.

Lees ook: minimaliseer je kledingkast | schreeuwerige shirtjes en de witte jas

Conscious consumerism -

Wist je dat je ook duurzame en bewuste keuzes kunt maken tijdens het online winkelen? Van duurzame verzendopties tot het supporten van lokale, duurzame en zelfstandige winkels en merken: ontdek onze beste tips. 

bewust winkelen online
Next Articles

Hoe maak je een bewuste én duurzame keuze in supplementen?

Wat is nu eigenlijk de best opneembare vorm? Wat maakt een supplement echt goed? En hoe maak je daarin ook nog eens een duurzame keuze? We vroegen gezondheidswetenschapper en orthomoleculair therapeut Désiree Domacassé naar context en tips voor een bewuste keuze in supplementen.