la-

Way of Life: Elisah Jacobs van Interior Junkie over upcycling en het meest duurzame stuk in haar huis

Share

In this Article

Voor de rubriek Way of Life interviewen we succesvolle bloggers en ondernemers over hun way of life. Vandaag: journalist, vlogger en hardcore interior junkie Elisah Jacobs over haar manier van stijlvol, bewust en duurzaam leven.

Door Talita Kalloe | Fotografie: Elisah Jacobs (portret Kee and Kee)

Elisah Jacobs is de oprichter van het succesvolle interieurblog Interior Junkie. Daarnaast is ze ook freelance journalist, fotograaf en vlogger. Ergens tussenin haar prachtige reizen, fotografie- en schrijfklussen, huizen stylen en video’s opnemen, heeft ze ook nog tijd voor het onderhouden van een bewuste levensstijl. Hoe dan – vragen wij ons af? Ze deelt het vandaag in geuren en kleuren met ons.

Ha Elisah, wat betekent bewust leven voor jou?

“Met een drukke levensstijl maak je vaak lange dagen. Je eet onregelmatiger, de nachten zijn korter en de leuke dingen laat je sneller liggen omdat je aan het werk bent. Ik probeer daar verandering in aan te brengen door bewust bezig te zijn met mijn voeding, met sporten en met de spullen die ik koop. Sinds een aantal jaren eet ik vooral veel biologisch en kook ik zoveel mogelijk met verse ingrediënten. Ik heb een Aziatische achtergrond en heb van huis uit meegekregen hoe je met kruiden smaken kunt creëren. Die kennis komt nu goed van pas. Daarnaast maak ik bewust tijd vrij voor sporten en yoga. En ik neem altijd de trap, de benenwagen of de fiets wanneer die mogelijkheid er is.”

Waar let je op bij de spullen die je koopt?

“Ik ben vooral allert op de kleding die ik koop. Toen ik een aantal jaar geleden het nieuws hoorde van Rana Plaza in Bangladesh, heeft dat best een impact op me gemaakt. Als werkende vrouw heb ik iets meer te besteden en dat probeer ik ook zo goed mogelijk te benutten door echt te gaan voor tijdloosheid en kwaliteit. Je betaalt er misschien iets meer voor, maar je hebt er jaren plezier van. Ook in mijn interieur werk ik met vintage en upcycling. Je kijkt op een gegeven moment op een andere manier naar producten. Van wat voor materiaal is het gemaakt, is het vervuilend en kan ik het op een andere manier nog hergebruiken? Dat zijn de vragen die ik mezelf dan stel.”

Elisah Jacobs

Wat is het meest dierbare stuk dat je in je huis hebt staan?

“De groene hutkoffers van de grootouders van mijn verloofde. Zij zijn in de jaren ’50 naar Nederland gevlucht met hun hele leven in die koffers. De koffers zijn generatie op generatie overgedragen en staan nu te pronken in ons huis. Ze gaan inmiddels 75 jaar mee en daarmee vind ik het ook meteen het meest duurzame stuk in ons hele huis. ”

Waar let je op bij het kopen van kleding?

“Als ik designerkleding koop, is dit meestal vintage. Mijn favoriete adresjes zijn Salon Heleen Hulsman en The Next Closet. Online ga ik helemaal los op The Outnet. Verder let ik op hergebruik en recycling. Zo kwam ik erachter dat – als ik bij de H&M shop – ik onbewust altijd thuis kom met items uit de Conscious Collectie. En verder zweer ik bij goede schoenen van goed leer en geen plastic. Ik voel het direct aan mijn rug als ik op slechte schoenen loop.”

Duurzaam, bewust én stijlvol leven kan samengaan, maar is niet altijd even makkelijk. Hoe ga jij hiermee om?

“Ik denk vooral dat het een kwestie is van een state of mind en jezelf de tijd gunnen om er even in te komen. Als je bijvoorbeeld besluit om minder suiker te gaan eten, kan je je eerst wat duffer gaan voelen. Daar moet je even doorheen. Het scheelt voor mij dat mijn directe omgeving ook veel bezig is met gezond en bewust leven. En het helpt dat ik in Amsterdam woon – op iedere hoek van de straat zit wel een gezond eettentje. Ik ga vaak naar Roots voor lekkere sapjes en Lavinea Good Food voor heerlijke vegetarische gerechten.”

interior junkie

De lockerkast van Van Dijk&Ko.

Tips voor een duurzame inrichting in je huis?

“Ik ben echt een fool voor kringloopwinkels en vintage markten. Tip: als je echt goed wilt shoppen dan moet je in september naar de Brocante markt gaan in Lille (Frankrijk). Be prepared: neem een grote bestelbus mee want je gaat helemaal los. Ik maak veel gebruik van duurzame materialen zoals kurk om een inspiratiewand mee te maken bijvoorbeeld, of leuke onderzettertjes. En tweedehands spullen of upcycling is helemaal van deze tijd. Vraag je oma of opa naar de rommel op hun zolder en maak er weer iets moois van met een likje verf. Je zal zien dat je met heel weinig al iets heel moois kunt maken.”

Wat is volgens jou een echte soul store en waarom?

“Ik ben gek op industrieel design. De lockerkast in ons huis is van Van Dijk & Ko in Amsterdam-Noord – een van mijn favoriete adressen. Dit plan ik vaak samen met een bezoek aan Neef Louis en een rondje over de IJ-hallen. Ook bij Harvest&Company – in de Tweede Helmersstraat in Amsterdam – vind je prachtige fabriekslampen uit Oost-Europa die daar eigenhandig worden opgeknapt. Pluk Amsterdam in de Reestraat vind ik ook fantastisch. Het heeft een winkelgedeelte met prachtige vide en je kunt er heerlijke gezonde taartjes eten. En Nukuhiva, de Geiten Wollen Winkel, Het Faire Oosten, Lena the Fashion Library en Hartjes Oost vind ik ook super leuk! Je hoort het al: ik kan niet kiezen. Er is zoveel leuks!”

Elisah Jacobs

Pluk Amsterdam

Conscious consumerism -

Wist je dat je ook duurzame en bewuste keuzes kunt maken tijdens het online winkelen? Van duurzame verzendopties tot het supporten van lokale, duurzame en zelfstandige winkels en merken: ontdek onze beste tips. 

bewust winkelen online
Next Articles

Hoe maak je een bewuste én duurzame keuze in supplementen?

Wat is nu eigenlijk de best opneembare vorm? Wat maakt een supplement echt goed? En hoe maak je daarin ook nog eens een duurzame keuze? We vroegen gezondheidswetenschapper en orthomoleculair therapeut Désiree Domacassé naar context en tips voor een bewuste keuze in supplementen.