la-

Mandy de Groot van Rogue: “Als vrouwen samenwerken gebeuren er magische dingen”

Share

In this Article

Mandy de Groot (35) uit Leiden runt vanaf 2019 haar webshop Rogue vol oogstrelende women owned indie brands. Ze is een echte thrifter en curator. Op haar webshop vind je een mix van slow fashion, sieraden, clean beauty, de mooiste art prints en vintage kristallen. Wanneer je bij Rogue koopt, draag je ook actief bij aan een grotere boodschap: women empowerment en duurzaamheid. Genoeg reden dus voor een interview met de all round creative achter deze online shop vol pracht en praal.

Ha Mandy, hoe is het idee voor Rogue bij je ontstaan?

“Ik trek me dingen altijd heel erg aan, iets wat ik vroeger altijd als een zwakte zag maar nu juist als kracht. Tijdens reizen zag ik hoe mooi de wereld is en hoe slecht we haar behandelen. Mijn hart breekt als ik dieren zie die gebruikt worden voor ons plezier. Of als ik nadenk over al die vrouwen in sweatshops die nooit weekend hebben en dag in, dag uit al 17 jaar dezelfde zoom in een top zetten omdat wij elke keer iets anders aan willen. Die niet genoeg geld hebben om hun kinderen bij hun in huis te laten wonen en ze maar een paar keer per jaar zien terwijl sommige baby’s hier te snel uit een kleine maat groeien om alle nieuwe pakjes aan te kunnen.

Ik wil met Rogue een tegenhanger zijn van massa-consumptie. Van de Primark en de Action. Waar dingen worden gemaakt om zo snel mogelijk kapot te gaan en in landfills belanden. Ik wil dat mensen écht blij zijn met hun nieuwe gorgeousness en het heel lang gebruiken. Dat ze weten dat er geen extra prijskaartje aan hangt aan de andere kant van de wereld, of veel dichterbij. Af en toe iets moois kopen voor jezelf is super fijn. Die self-care moeten we houden. Maar wel met mate en van bedrijven die om de wereld geven. Of zoals fashion icon Vivienne Westwood het nog steeds het mooist verwoord heeft: Buy less, choose well, make it last.”

Hoe zou je het concept van Rogue omschrijven?

“Rogue betekent losgeslagen en staat voor je eigen pad kiezen en je eigen magic zijn. Het is een mix van conscious slow fashion sieraden, cruelty free clean beauty, de mooiste art prints en handpicked vintage crystals. Alles is van indie bedrijven die gerund worden door vrouwen. En alleen waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Want als ik het zelf niet heel gaaf vind koop ik het niet in. Het lijkt misschien lukraak, maar ik combineer alles waar ik van hou en uiteindelijk is het een mooi geheel met een consistente stijl. Mijn stijl.”

Ik kijk bewust geen reclames omdat ik wild word van alle blije moeders bij de wasmachine” 

Waar komt de focus op women empowerment vandaan?

“Ik heb altijd heel erg mijn eigen keuzes gemaakt en hecht erg aan mijn vrijheid. Misschien vind ik het daarom wel zo erg dat vrouwen in bepaalde hoeken worden gedrukt. Dat er nog steeds in veel landen bepaald wordt dat ze geen controle hebben over hun eigen lijf. Dat ons van kleins af aan wordt geleerd om onze benen bij elkaar te houden en dat we niet te veel moeten drinken, make-up op moeten doen en niet ‘s avonds alleen over straat mogen omdat we anders verkracht kunnen worden. Dat het normaal is dat mannen meer verdienen voor hetzelfde werk. Dat tepels niet op instagram mogen. Dat strijken een vrouwentaak is en dat het zielig is als je je kinderen naar de opvang brengt als je naar je werk gaat. Of als je maar één kind krijgt, als borstvoeding niet lukt. Of als je helemaal geen kinderen wilt, zoals ik.

Ik kijk bewust geen reclames omdat ik wild word van alle blije moeders bij de wasmachine. En niet op een goed manier. Alle keuzes die vrouwen maken, zijn nooit echt helemaal goed genoeg.”

lees ook: deze women empowerment durven te breken met taboes

Hoe zie je deze missie terug in de selectie van de producten die je verkoopt?

“Voor Rogue verzamel ik girlpower bedrijven. Want als vrouwen samenwerken, hun dromen volgen en een groter podium krijgen gebeuren er magische dingen. Het is nog steeds – in sommige landen meer dan anderen maar absoluut overal – a men’s world. En ik geloof er heilig in dat als iedereen gelijk is, de wereld een stuk mooier kan zijn.

Alle Rogue gorgeousness is van boss babe bedrijven. Super getalenteerde vrouwen die allemaal tegenslagen hebben overwonnen om hun business op te bouwen. Want ondernemen is soms een struggle. Vrouwen waarmee ik het fijn vind om samen te werken omdat ik enthousiast word van wat ze doen en maken, en van wie ze zijn. Hoe we elkaar helpen en supporten. En de items zijn er om andere vrouwen blij te maken. Om zich fierce te voelen als ze die statement ring om hebben of mooi voelen met die clean beauty highlighter. Support your girl gang.”

Met Rogue koop je niet zomaar een product, je koopt een stijl. Hoe zou je deze stijl omschrijven?

Als kind liep ik altijd een jaar eerder dan het een trend was met een haarband of schoenen met plateauzolen. Dat vond iedereen dan heel raar, maar het jaar erop liepen ze er ook mee. Ik weet niet wat dat is, maar ik zie altijd gave nieuwe dingen om me heen. Nieuwe mogelijkheden. Dingen om te ontdekken en doen.

Ik voel me gelijk een stuk beter als ik een paar gave ringen om doe. Ik kijk ernaar en word er blij van. Dat vind ik belangrijk. Ik hoef nooit veel te hebben, juist niet. Als ik maar blij word van de dingen om me heen. Dat geeft rust in mijn hoofd. Dat heb ik ook in huis. Ik struin indie merken, kleine winkeltjes, rommelmarkten en marktplaats af op zoek naar dingen waar ik echt gelukkig van word. Op reis ben ik altijd op zoek naar gave nieuwe merken voor Rogue. Met handpicked bold statements, pastel tinten en een beetje stardust.

Rogue is voor de wild en free hearted. Voor vrouwen die van avonturen houden, die blij worden als ze naar de sterren kijken en als ze een puppy tegenkomen op straat.

Je noemt jezelf het liefst een all round creative. Wat doe je nog meer naast Rogue?

Door Rogue heb ik veel meer vrijheid gekregen om creatieve projecten op te pakken. Interieur styling, gave shoots organiseren met creatieve mensen en eindelijk ons huis verbouwen. Meer schrijven voor op de blog, over de mooiste plekken waar ik ooit geweest ben, over mijn boss babe muzes, het ondernemerschap en mijn current crushes en obsessions. Ik vind zoveel dingen leuk om te doen, dat ik droom over een creative agency waarin ik met allemaal gezellige vrouwen samen de mooiste concepten neer kan zetten. Voor huizen, brands of hotels. Styling, branding, shoots en art direction. Geen agency van mezelf, maar van ons samen.

Ik heb ooit na mijn studies in de crisis tien maanden bij een vreselijk consultancy kantoor gezeten. Daar werd een sessie georganiseerd met de directeur om je mening te geven. Van iedereen die iets negatiefs had gezegd werd de lease-auto afgepakt. Ik wil nooit, maar dan ook nooit meer in zo’n omgeving terechtkomen.”

Waarin zie je jouw karakteristieke stijl nog meer terug in jouw werk?

Ik houd er enorm van om sferen neer te zetten. Voordat ik Rogue had, had ik een lunchroom in Den Haag die binnen een jaar zelfs als top choice in de Lonely Planet stond. Toen ik in het pand ging kijken stond het vol oude bureaus, was er geen elektra en licht. Ik zag met de zaklamp op mijn telefoon de gaafste boog en twee super mooie ruimtes. De locatie was geweldig. Als iedereen troep ziet, zie ik hoe het kan worden.

Ook ons huidige huis, dat van top tot teen hysterisch geschilderd was en bij elkaar hing met plakband, hoefde ik maar één keer te zien. Het geveltje, de tuin aan het water en een park, de hoge plafonds. Ik was gelijk verkocht. Nu kunnen bedrijven en creatievelingen het huren als fotoshoot locatie en komt het in een super gaaf woonblad. Ik vind het geweldig om van niets, iets te maken. Zonder enorme budgetten en met heel veel vintage schatten. Ik ben een echte thrifter en curator.

Welke duurzaamheid criteria hanteer je voor de selectie van jouw producten?

“Als eerste let ik op arbeidsvoorwaarden. Sommigen van mijn merken maken alles zelf met de hand, zoals de geweldige Whitney van Rowsie Vain die voor haar clean beauty in Ojai (California) duurzame botanische superpowers plukt in de bergen om haar heen.

Anderen geven kleine familiebedrijven werk, zoals de Balinese families die in studio’s aan huis de mooiste sieraden voor Flawed maken terwijl ze tegelijkertijd bij hun familie kunnen zijn en hun eigen bedrijf runnen. Of het Italiaanse stel Andrea & Marco die voor Lisa van Atelier Labro de gaafste slow jewelry maken van heel oud vintage koraal. En mijn keuze voor vintage crystals is omdat veel nieuwe stenen nog steeds door kinderen uit mijnen worden gehaald.

Alle indie merken die ik verkoop letten op hun eigen manier op duurzaamheid. Door zoveel mogelijk gerecyclede of vintage materialen te gebruiken. Door met liefde voor de natuur skincare ingrediënten te kiezen die ook nog eens niet schadelijk zijn voor ons lichaam. Of door zonder plastic te versturen.”

Wat is de boodschap die je met Rogue wil meegeven aan je klanten?

“Dat het niet duf of moeilijk hoeft te zijn om duurzame keuzes te maken. En dat je niet perfect hoeft te zijn. Sustainability is een reis, je kunt niet van de één op de andere dag 100% duurzaam zijn. Dat kan zelfs helemaal niet in deze ‘modern world’. Ik vind het heel belangrijk dat we allemaal beter op de wereld letten. Iedereen kan op zijn eigen manier bijdragen. Vegetarisch eten, plastic vermijden, minder kopen of bewuster kopen.

Het is zo ongelooflijk moeilijk om alles goed te doen. De wereld is zo complex en er is geen hapklare oplossing die alle duurzame issues oplost. We moeten elkaar niet aanvallen maar steunen. Niemand is perfect en dat hoeft ook niet. En vooral: Volg je dromen en stay wild. Take a walk on the wild side, moonchild. Je hoeft niet te doen wat anderen vinden dat je moet doen. Maak zoveel mogelijk gave herinneringen maar pak ook je rust. Self love, baby girl. Self love first.”

Bezoek de webshop

Volg Rogue op Instagram

—-

Mandy’s favorites

Arts prints in eigen woonkamer

De ‘meeting again’ art print van Isabelle Feliu en de Alma art print van French Toast Studio staan voor mij symbool voor girl power. Ze hangen allebei in Mandy’s woonkamer. Fotocredits: Denize Pronk

Statement sieraden

Mandy heeft haar double trouble ring van Wildthings Collectables echt elke dag om. Haar webshop staat vol met haar persoonlijke stijl, maar dit is toch wel een favoriet: “Zo’n statement piece.”

Een parfum vol schoonheid

Rowsie Vains dreamgirl’ staat voor Mandy symbool voor schoonheid; een natuurlijke parfum met pioenroos, passiebloem en perzik. Mandy heeft hem altijd bij zich: “Als hem op doe voel ik me gelijk een dreamgirl.”

Conscious consumerism -

Wist je dat je ook duurzame en bewuste keuzes kunt maken tijdens het online winkelen? Van duurzame verzendopties tot het supporten van lokale, duurzame en zelfstandige winkels en merken: ontdek onze beste tips. 

bewust winkelen online
Next Articles