la-

Duurzame kinderkleding: kopen, lenen, huren, ruilen of doorgeven?

teym soulstores
Share

In this Article

Kinderen groeien razendsnel. En dan kan het soms een flinke afweging zijn: ga je voor een duurzaam kledingstuk met een eerlijke prijs maar waar je kind zo weer is uitgegroeid? Of zijn er ook alternatieven? We zetten er een paar op een rij.

Door Talita Kalloe | Fotografie featured image: Aukje van Rossum

Duurzame kinderkleding kopen

Stiekem vind ik dit het leukste om te doen: duurzame kinderkleding kopen en de mooiste webshops afstruinen. Maar ik denk wel dubbel zo goed na voordat ik geld uitgeef aan duurzame kleding voor mijn kinderen. Afgezien van het feit dat de kleding binnen no time vies is en er flink in wordt geravot, groeien ze er ook snel weer uit. Als ik zelf duurzame kinderkleding koop, dan let ik vaak op de volgende aspecten voordat ik op aankoop overga:

  • Kan ik het 1-2 maten groter kopen zodat ze er langer mee kunnen doen?
  • Kan ik de kleding nog doorgeven of doorverkopen via bijvoorbeeld Marktplaats of Vinted?
  • Hoe is de kwaliteit van de kleding? Blijft het goed na een paar keer wassen en kan het tegen een stootje? Dit is voor mij een must. Als de kwaliteit in de basis al niet goed voelt, dan ga ik er niet voor.

Ik koop graag duurzame kinderkleding van merken zoals The Simple Folk, Be Kind, Tiny Cottons, Teym of Maed for Mini. Ook omdat ik weet dat deze merken nog waarde hebben als ik ze wil doorgeven of doorverkopen. Maar in alle eerlijkheid kom ik ook gewon graag bij HEMA of Zeeman. Zeeman heeft ook kleding van duurzame materialen, en de kleding van HEMA vind ik vaak van goede kwaliteit. Het enige nadeel: ze verliezen snel hun waarde en doorverkopen voor een paar euro loont de moeite niet. Deze kleding geef ik dan vaak gewoon door aan vrienden of familie en kunnen prima nog wat rondes mee. Ook koop ik graag kleding via “kastjes van…” op Instagram of leuke Instagram accounts zoals My First Vintage. Daar is het vintage jasje van op de linker foto van Malía.

Wist je dat je ook duurzame kinderkleding kunt kopen bij grotere webshops zoals Zalando? Je kunt filteren op de categorie “duurzaamheid” en vindt dan duurzamere alternatieven. 

Duurzame kinderkleding huren

Dit vind ik één van de beste opties die er zijn: kinderkleding huren. Als je kind ergens uitgroeit kun je het gewoon weer ruilen voor een nieuwe maat, zonder dat je kledingkast uitpuilt. Je zit bovendien niet meer met een overschot aan kinderkleding waar je iets mee moet. Ik ben zelf groot fan van Red Orka. Hier kun je circulaire babyrompertje huren met korte en lange mouwen. Als de rompers niet meer passen, ruil je ze gewoon in voor een nieuwe maat. En hebben de rompertjes hun beste tijd gehad? Dan recycled Red Orka ze tot nieuwe kledingstukken.

Tip: met de code Redorkalovesyou krijg je korting op je maandelijkse subscription

Tweedehands kinderkleding: kopen, doorgeven of verkopen

Dit is iets wat ik onderling graag doe met vrienden en familie. Voor mijn oudste dochter heb ik voor het eerst pas nieuwe kleding hoeven te kopen vanaf maat 92, daarvoor kon ze alles krijgen van bevriende ouders met kids. Dit is zo fijn. Het scheelt niet alleen geld, maar op deze manier kun je de kleding ook echt opdragen. Vaak kan kinderkleding nog tot wel drie rondes mee als je er zorgvuldig mee omgaat. Mijn tweede dochter draagt nu de kleding van haar zus en krijgt her en der weer wat via een vriendin met een dochter die nét een maatje groter heeft dan zij. Nu we zeker weten dat we het bij twee kindjes houden, verkoop ik de kleding van mijn tweede dochter die nog goed is via Re-aim of Vinted. Re-aim is een hele fijne app, exclusief voor mooie, duurzame kinderkleding. Je kunt zelf via Re-aim je kleding verkopen, maar ook kopen dus.

Vind je het leuk om mij te volgen op Vinted en Re-aim? Je kunt me vinden op Vinted op talitakalloe. Download de app Re-aim en zoek mijn kastje op de naam Talita.

Heb je zelf nog leuke tips om duurzamer met kinderkleding om te gaan? Deel ze met ons via de comments.

 

Conscious consumerism -

Wist je dat je ook duurzame en bewuste keuzes kunt maken tijdens het online winkelen? Van duurzame verzendopties tot het supporten van lokale, duurzame en zelfstandige winkels en merken: ontdek onze beste tips. 

bewust winkelen online
Next Articles

Hoe maak je een bewuste én duurzame keuze in supplementen?

Wat is nu eigenlijk de best opneembare vorm? Wat maakt een supplement echt goed? En hoe maak je daarin ook nog eens een duurzame keuze? We vroegen gezondheidswetenschapper en orthomoleculair therapeut Désiree Domacassé naar context en tips voor een bewuste keuze in supplementen.

Fotocredits: Heal Mary " Alessa Photography

De veelzijdige magie van hennep

Hennep is niet alleen de sterkste natuurlijke vezel die er bestaat, maar bijna alle onderdelen van de plant zijn te benutten voor multifunctioneel gebruik.