la-

De soul achter Soulstores: een interview met Talita Kalloe

Share

In this Article

Bij Soulstores doen we niets liever dan te vragen naar de soul stories van bijzondere winkels en merken. Maar wie de vraag stelt aan een ander, mag ‘m ook terug verwachten. Soulstores’ Maysa interviewt Talita Kalloe – oprichtster van soulstores.com. Over het ontstaan van Soulstores, over haar duurzame missie en ondernemen met betekenis.

Wie is Talita Kalloe en wat doet ze in haar dagelijks leven?

In mijn dagelijks leven ben ik freelance journalist en copywriter. Ik schrijf onder andere voor vakbladen in de retail en ik help bedrijven met het optekenen van hun merkverhaal en (online) profilering. Vorig jaar richtte ik Soulstores op uit mijn persoonlijke liefde voor stijlvolle duurzame producten en creatief ondernemerschap. Het is mijn “kindje” waar ik al mijn ideeën en creativiteit in kwijt kan. Daar kom ik iedere ochtend mijn bed voor uit. En wie is Talita? Moeilijk om die vraag over mezelf te beantwoorden. De omschrijving van mijn beste vriendin komt denk ik het beste in de buurt: zachtaardig, gedreven en zoveel meer dan alleen een pretty face.”

Hoe is het idee voor Soulstores ontstaan?

“Vier jaar geleden werkte ik voor een brancheorganisatie aan hun retailmagazine. Ik bezocht toen veel binnensteden voor interviews met zelfstandige winkeliers. Tijdens die bezoeken zag ik steeds vaker een nieuw type winkel opkomen die we nu kennen als conceptstores. Ik ontdekte dat deze winkels anders waren dan we tot dan toe hadden gezien en wilde dolgraag die verhalen delen. Daarom richtte ik uit mijn persoonlijke liefde voor deze winkels vorig jaar het online magazine Soulstores.com op.”

Hoe is de naam Soulstores ontstaan?

“Het is letterlijk aan de keukentafel ontstaan met één van mijn beste vriendinnen – Annemarie Westen. Ik dacht veel na over welke elementen symbool staan voor wie ik ben en wat ik doe. De woorden “winkels”, “storytelling” en “liefde” kwamen al gauw naar boven. We kwamen op “soul stories” en vanaf dat punt was het slechts een kleine sprong naar Soulstores. Annemarie heeft me zo goed geholpen met alles. Het ontwerp van mijn huisstijl komt van haar hand. Het logo heeft een goede vriend van mij ontworpen. En deze website heeft mijn goede vriendin Marieke Miltenburg gemaakt. Ik zie het als een blessing om met mijn vrienden te werken. Zij kennen mij als geen ander. Dankbaar met zulke liefdevolle mensen om mij heen.”

Soulstores wekt de associatie met winkels, maar je schrijft ook over merken. Vanwaar die tweedeling?

“Een winkel kan niet bestaan zonder merken, en een merk vaak ook niet zonder een bezielende ondernemer die het verhaal in zijn persoonlijk stijl kan overbrengen naar de consument. Daarom belicht ik allebei de kanten. De merken die ik uitlicht zijn onafhankelijk en produceren vaak in kleine oplages met oog voor duurzaamheid. Bovendien is het ook mijn persoonlijke affiniteit. Ik heb altijd al genoten van mode en mooie spullen. Maar ik geniet er nog meer van als er een diepere betekenis achter zit. Dat is naar mijn idee ook nodig. Schrijfster Anna Lappé zei heel treffend: “Every time you spend money, you are casting a vote for the world you want.” We hebben als consument zoveel meer macht dan we denken. Hoe mooi zou het zijn als we dit in kunnen zetten voor the greater good.

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

“Voor mij betekent het dat je bewust bent van jouw eigen ecologische footprint. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat je ineens vol overtuiging veganistisch moet zijn en alleen maar organic cotton moet kopen. Dat lukt mij ook niet altijd. Het belangrijkste vind ik dat je je bewust bent van wat je koopt en wat je weggooit. En dat je jezelf daarin stapje voor stapje de tijd gunt. Ik probeer zelf vooral te investeren in kwalitatieve producten die een leven lang meegaan, of in producten waarmee ik iets positiefs kan bijdragen voor een ander. En als ik de keuze heb, koop ik liever iets bij een zelfstandig ondernemer dan in een grote winkelketen. Ook als het betekent dat ik hiervoor iets meer moet betalen.”

Waar staat Soulstores voor?

“Met de naam Soulstores wil ik een standaard creëren voor een specifieke type winkel die we naar mijn idee vandaag de dag hard nodig hebben. Soul stores handelen niet alleen vanuit een winstoogmerk, maar vanuit een groter maatschappelijk doel. Dit zijn winkels waar de hart en ziel van de eigenaar vanaf spat. In dit soort winkels vind je vaak producten die je soms nergens anders vindt en waar de eigenaar stad en land voor heeft afgereisd. Unieke producten met een bijzonder verhaal waar met passie en vakmanschap aan is gewerkt. Het zijn juist die verhalen die zowel het product als de winkel zelf waarde geven.”

Er zijn meerdere blogs die schrijven over winkels en producten. Wat maakt soulstores.com daarin anders dan de rest?

“Ik heb een voorliefde voor printmedia en het heerlijke gevoel dat het met zich mee brengt. Die mooie balans tussen kwalitatieve tijdloze content en goed beeld wil ik ook online overbrengen. Daarom noem ik Soulstores ook liever een online magazine dan een blog. Op Soulstores zal je niet zo snel lezen over de komst van een nieuwe hotspot of reviews van producten. Ik ga altijd op zoek naar een diepere laag: het verhaal achter een winkel of merk; hun soul stories. Ieder artikel op soulstores is dan ook altijd gebaseerd op een persoonlijk interview met de eigenaar of maker. Daarnaast schrijf ik over trends en maatschappelijke ontwikkelingen voor de context rondom het bestaansrecht van deze winkels en merken. De content die ik maak is doordacht, maar vooral intuïtief. Soulstores draait bovendien volledig op vrijwilligers. Maar dat geeft niet. Het is mijn kleine stukje internet waarmee ik mijn positieve visie op de wereld met liefde deel met gelijkgestemden. Met Soulstores kan ik betekenis geven. Als ik daarmee anderen kan inspireren en motiveren is mijn missie geslaagd.”

Dit interview werd gepubliceerd in de eerste printuitgave van Soulstores. Portretfoto door Petra Beil.

[envira-gallery id=”10155″]

Conscious consumerism -

Wist je dat je ook duurzame en bewuste keuzes kunt maken tijdens het online winkelen? Van duurzame verzendopties tot het supporten van lokale, duurzame en zelfstandige winkels en merken: ontdek onze beste tips. 

bewust winkelen online
Next Articles

Zo worden de sojakaarsen van Brandt gemaakt

Loop een soul store binnen en grote kans dat je daar de natuurlijk sojakaarsen van Brandt tegenkomt. De kaarsen van Brandt zijn gemaakt van natuurlijke sojawas en etherische oliën. Ze

Hoe maak je een bewuste én duurzame keuze in supplementen?

Wat is nu eigenlijk de best opneembare vorm? Wat maakt een supplement echt goed? En hoe maak je daarin ook nog eens een duurzame keuze? We vroegen gezondheidswetenschapper en orthomoleculair therapeut Désiree Domacassé naar context en tips voor een bewuste keuze in supplementen.