la-

Chiara Spruit: “Kijk naar je kledingkast alsof het je eigen winkel is”

duurzaam leven
Share

In this Article

Voor de rubriek Way of Life interviewen we succesvolle bloggers en ondernemers over hun manier van stijlvol, bewust en duurzaam leven. We spraken met de kleurrijke Chiara Spruit (41) – stylecoach en oprichtster van Indiaan in je kast – over haar manier van duurzaam en bewust leven. 

Fotografie: Demi Koen

Ha Chiara, wat betekent duurzaamheid voor jou?

‘Duurzaamheid betekent voor mij dat ik goed nadenk over mijn acties en keuzes. En over het effect wat zij hebben op mens en milieu. Dat gaat niet alleen over kleding, maar ook om mijn levensstijl. Ik merk dat ik mij in deze tijd ontzettend goed kan verdiepen in welke kledingmerken nu oké bezig zijn, want er is veel informatie on- en offline beschikbaar. Zo ga ik naar veel duurzame kledingevenementen en kledingbeurzen om de laatste ontwikkelingen bij te houden. Ik spreek dan met de eigenaren of designers en baseer daar mijn keuzes op. Verder verbind ik mij aan organisaties die zich bezighouden met duurzame mode, zoals modeopleidingen, platforms en organisaties als Fashion for Good.’

Je winkelt op drie manieren. Kun je uitleggen hoe dit precies werkt?

  1. Om inspiratie op te doen

    ‘Dan bezoek ik nieuwe en de wat meer gevestigde winkels. Ik voel aan de stoffen, maak foto’s en keer de kleding binnenstebuiten. Op die manier onderzoek ik als het ware het kledingstuk en kijk ik ook meteen voor mijn klanten wat ze kunnen gebruiken in hun kledingkast.

  2. Als ik echt iets nodig heb

    ‘Zoals ondergoed, panty’s en sokken. Dan bereid ik me goed voor en kijk ik online alvast wat er te vinden is. Ik ga altijd doordeweeks zodat ik weet dat het vaste personeel in de winkel staat. Ook kijk ik gericht naar dat wat ik zoek in mijn favoriete winkels. Vaak kom ik met lege handen thuis en kost het flink wat tijd voor ik het vind.’

  3.  Als ik tegen de pareltjes aanloop

    ‘Ik winkel veel vintage en tweedehands, en dan loop je soms tegen de mooiste pareltjes aan. Dan kijk ik of het echt een aanvulling is op mijn kast, en of er bij het productieproces gelet is op een goede manier van arbeid en productie. Ik vind het belangrijk dat de stof van goede kwaliteit is. En mijn kledingstuk moet uniek zijn. Niemand anders mag het al hebben ;)’

duurzaam leven

Chiara liep ook mee tijdens onze Guided Sustainable Shoppingtour in de Haarlemmerbuurt

Kun je een verhaal noemen achter een product, winkel of inspirerende ondernemer dat je is bijgebleven?

‘Het verhaal van Libaya. Ik heb de oprichtster Nsimba Valene Lontanga ontmoet bij een bijeenkomst. Haar verhaal sprak mij enorm aan. Ze wil niet alleen maar putten uit Afrika, maar teruggeven door middel van het inhuren van kleermakers, modellen en fotografen uit het land zelf. Daar krijg ik echt kippenvel van. Stijltechnisch klopt het ook. De collectie bestaat uit tops die de kracht van de vrouw benadrukken en het maken van kledingkeuzes net wat makkelijker maken. Dat sluit mooi aan bij wat ik zelf ook belangrijk vind in mijn werk.

Nog een verhaal dat mij inspireert is het verhaal van Mud Jeans. Ik heb oprichter Bert van Son nu een paar keer horen spreken en iedere keer weer raakt zijn verhaal me. Hij gaat gewoon keihard tegen alles in, omdat hij ergens in gelooft. De bevlogenheid die hij heeft tussen de gevestigde (en vaak vervuilende) jeans industrie vind ik een groot voorbeeld. Ik draag nooit een jeans, maar als ik er één ga kopen, dan is dat er één van Mud jeans, dat is 100% zeker.’

Lees ook: 5 x de mooiste merken met Afrikaanse roots 

duurzaam leven

Wat is de nummer één tip die je aan onze lezers wilt meegeven voor een duurzame garderobe?

‘Kijk eens naar je eigen kledingkast alsof het een winkel is en zorg ervoor dat je er elke dag weer zou willen winkelen. Dat betekent dat je er ook uit kunt halen wat je nu nooit meer zou willen kopen. Probeer alles op kleur te hangen, en op type kledingstuk bijvoorbeeld. Zo creëer je overzicht en rust in je kledingkast. We zijn vaak geneigd steeds meer en steeds weer iets nieuws te willen. Ik werk vooral vanuit de gedachte om te kijken naar wat je al hebt en dat in een nieuw perspectief te plaatsen. Nog wat extra tips; omdat ik zelf bewust nadenk bij wat ik koop, koop ik alleen nog tweedehands duurzame merken en vintage. Verder ben ik heel zuinig op kleding die ik al heb. Ik repareer mijn kleding of breng het naar de kleermaker. Ook leen ik regelmatig kleding uit, zodat ook echt alles wordt gebruikt wat ik zelf tijdelijk even niet draag.’

Duurzaam, bewust én stijlvol leven kan samengaan, maar is niet altijd even makkelijk. Hoe ga jij hiermee om?

‘Voor mij is een duurzaam leven een bewust leven. Stijl daarbij combineren gaat voor mij als stylecoach zo natuurlijk als de lucht inademen. Dat zit me in het bloed. Maar heb je dat niet, geen zorgen. Je kunt het leren. Vaak met hele kleine aanpassingen of trucs. Eén van die tips is om eens na te gaan waar je de nadruk op wilt leggen bij jezelf. Gewoon één punt in je uiterlijk. En ga dan ook all the way om dat punt aandacht te geven. Dat kan een opvallende blouse van prachtig materiaal zijn, omdat je je bovenlijf wilt benadrukken. Of als je je mooie haar wilt laten zien, investeer dan in een hele goede kapper. Door je sterke punten juist extra aandacht te geven, krik je meteen je hele outfit op.’

Heb je tips voor mensen die bewuster en duurzamer willen kopen maar niet zo goed weten waar ze moeten beginnen?

‘Denk na wat jou aan het hart gaat. Probeer niet de hele wereld in een keer te veranderen, maar begin met datgene wat jou aanspreekt. Is dat het milieuaspect? Het boycotten van kinderarbeid of dierenleed? Of goede arbeidsomstandigheden? Maak dit vervolgens eigen. Doe er onderzoek naar, lees erover, kijk tv programma’s en check online wat erover te vinden is. En probeer vervolgens kledingmerken die daar niks aan doen, te vermijden. Je zal zien dat dit vanzelf gaat. En zo kun je stap voor stap verder gaan. Ikzelf ben ook zo begonnen. Ik ben heel duurzaam opgevoed, maar niet op alle vlakken. Inmiddels heb ik overal grote stappen gemaakt, maar leer ook ik nog steeds elke dag. Vooral op het gebied van reizen bijvoorbeeld. Ik heb een tijd heel veel gevlogen, maar nu denk ik wel drie keer na voor ik een vliegreis boek.’

[envira-gallery id=”12224″]

Nog een gouden tip wanneer je op zoek bent naar de echte krenten uit de pap?

‘Bezoek eens een antiek beurs. Of een bijzondere kledingverkoop. Zoals laatst de openbare verkoop van de Nationale Opera en Ballet, waar ik een aantal jaar heb gewerkt. Je weet niet wat je ziet aan kleding en kunt daar voor een hele redelijke prijs de mooiste kleding vinden.’

Wat is voor jou een echte soul store en waarom?

‘Het is geen echte winkel, maar een duurzame modevakbeurs: Soul Salon. Je vindt er allemaal mooie duurzame merken onder een dak. En likeminded mensen die de gaafste kleding, accessoires en concepten in hun stand hebben en daar met zoveel enthousiasme staan. Ik heb daar de fijnste gesprekken gehad met mensen die echt een verschil willen maken in de kledingindustrie. De Kloffiemarkt is voor mij ook een echte soul store. Deze markt wordt elk eerste weekend van de maand georganiseerd in Amsterdam in De Hallen. De eigenaren van al die spullen staan er zelf en dat vind ik juist fijn. Zij kunnen namelijk als geen ander de verhalen achter hun eigen kleding vertellen. Wanneer ze iets hebben gekocht bijvoorbeeld, en waarom ze het wegdoen; wat hun ervaringen met de kledingstukken zijn. Je koopt niet alleen een mooi item, maar krijgt er een herinnering bij. En soms ook een leuk contact!’

Wist je dat wij afgelopen editie op Soul Salon stonden met een eigen experience store? Lees er hier alles over.

Demi Koen is een echte beeldmaker. Naast fotograferen, heeft ze ook een talent voor illustreren en combineert ze deze twee vaardigheden tot mixed-media werk. Exclusief voor Soulstores schoot ze deze prachtige serie van Chiara.

Conscious consumerism -

Wist je dat je ook duurzame en bewuste keuzes kunt maken tijdens het online winkelen? Van duurzame verzendopties tot het supporten van lokale, duurzame en zelfstandige winkels en merken: ontdek onze beste tips. 

bewust winkelen online
Next Articles

Hoe maak je een bewuste én duurzame keuze in supplementen?

Wat is nu eigenlijk de best opneembare vorm? Wat maakt een supplement echt goed? En hoe maak je daarin ook nog eens een duurzame keuze? We vroegen gezondheidswetenschapper en orthomoleculair therapeut Désiree Domacassé naar context en tips voor een bewuste keuze in supplementen.